14. Films Stichting Tjenkeh - akoon.nl

Ga naar de inhoud

14. Films Stichting Tjenkeh

MEDIA > Films
Afspeellijst 14. Films Stichting Tjenkeh
Dit zijn de drie flims van de afspeellijst Films Stichting Tjenkeh.
De Stichting Tjenkeh uit Amsterdam heeft in 1994, in samenwerking met de Pattimura-universiteit van Ambon en het Siwa-Lima Museum te Ambon, een video geproduceerd over ontwikkelingssamenwerking en cultuur.

  • Deel 1 van de video, “É-Tanase”, gaat over de visvangst als belangrijkste bron van inkomsten in de Molukken.
  • Deel 2, “Ambon Manisé”, gaat over ontwikkelingsprojecten vanuit Nederland in de Moluken, o.a. van de Stichting Rela te Utrecht in het dorp Lilibooi op Ambon.
  • Deel 3 “Een kora-kora voor Banda” gaat over de kora-kora  die Jan de Beauville  aan Banda heeft geschonken.

We tonen de drie films nu via onze website omdat ze interessante informatie geven die heel goed aansluit op enkele onderwerpen bij onze webpagina “Akoon nu” en onze webpagina “Akoon toen”

“É-Tanase”, gaat over visvangst op de Molukken en haar kansen en bedreigingen.

“Ambon Manisé” toont meerdere ontwikkelingsprojecten die aansluiten bij de belangstelling onder Akonezen om hun geboortedorp en daarin levende families via projecten te ondersteunen.

“Een kora-kora voor Banda” gaat over een kora-kora die aan Banda is geschonken door een van de Nederlandse nazaten uit de VOC-tijd namelijk Jan de Bouville.

De film is interessant omdat het aansluit op de onderwerpen van “Akoon toen” namelijk de VOC-tijd.
In de VOC-tijd had ook Nusalaut kora-kora’s die meestreden in de wrede strijd van de Nederlanders tijdens het VOC-tijdperk, tegen Molukse dorpen die het kruidnagelmonopolie van de VOC ontdoken.

In de publicatie “Memories van overgave van gouverneurs van Ambon in de 17e en 18e eeuw” geschreven door Dr. G.J.Knaap, lezen we dat Akoon, samen met Nahalia en Ameth één kora-kora had.


De oorspronkelijke videoband, die alle drie delen achter elkaar toont, is gedigitaliseerd en verdeeld in drie afzonderlijke films.
Elk deel is vervolgens licht bewerkt door ter verduidelijking enkele bijschriften toe te voegen aan de verschillende filmfragmenten.
Van de oorspronkelijke video is niets gewijzigd aan beeld en geluid, ook zijn geen beelden toegevoegd.
We hopen dat veel bezoekers deze films bekijken en ons laten weten wat ze er van vinden. Ook actuele informatie over deze onderwerpen is welkom!
Elke foto hieronder is een link naar het betreffende filmpje op YouTube.
Klik er op en het filmpje opent zich.
Heb jij tips voor meer bijzondere filmpjes in deze afspeellijst? Laat het ons weten!
Gemaakt door de Commissie Website van PAT
Gebouwd met WebsiteX5 Professional van Incomedia.
Terug naar de inhoud